Jonge Nederlandse voetballers tactisch en technisch beter maken door in te spelen op Generatie Z

Door Roel Dingenouts, 15 september 2017

“Voetballen doe je met je hoofd” een uitspraak van Johan Cruijff. Waarom wordt er dan zo weinig gebruik gemaakt van de mogelijkheden om je hoofd te gebruiken in het voetbal? Waarom vindt voetbal alleen op het veld plaats? In het hedendaagse voetbal wordt de wedstrijd vaak beslist op details. Details die niets te maken hebben met een verschil in trainingsarbeid of winnaarsmentaliteit, maar vooral met techniek en tactiek. Wie positioneert zich het beste, wie houdt zich het beste aan de gemaakte afspraken, wie snapt het spelletje het beste en maakt de juiste keuzes op het juiste moment en wie handelt het snelste? Veel van deze aspecten kun je deels ook "binnen" trainen achter een computer of tablet. In Italie, Spanje, Duitsland en Brazilië hebben ze structureel meer voetballers en zullen dus gemiddeld gezien meer talenten doorkomen, tenzij we in Nederland een betere manier vinden om talenten de kansen te bieden die nodig zijn om zich te ontwikkelen.

Later scouten en meer talenten opleiden door meer gediplomeerde trainers is één oplossing, maar een kapitaal intensieve. Gebruik maken van de digitale technieken en nieuwe vormen van opleiden is een goedkopere, snellere en effectievere vorm om talenten die intrinsiek gemotiveerd zijn een platform te bieden om zich verder te ontwikkelen.

Kijken naar voorbeelden van jouw helden inspireert
Heel veel tactische en technische aspecten van het voetbalspel kun je online beschikbaar maken, zodat een veel grotere groep Nederlandse voetballers er gebruik van zou kunnen maken. Het is er alleen niet, of amper te vinden! De KNVB moet inspelen op de nieuwe generatie en gebruik maken van de mogelijkheden die de technische ontwikkelingen hen biedt om informatie te delen op technisch en tactisch gebied. Een databank van beelden, instructies, interactieve leervormen, video analyses van wedstrijdsituaties en voetbaltechnische instructies en oefeningen, geeft potentiele talenten inzicht en inspiratie en biedt hen tactische en technische handvaten. Het biedt tevens voer voor discussie met trainers, coaches en begeleiders, die er op hun beurt ook wijzer van kunnen worden. Louter trainerscursussen in Zeist, achter gesloten deuren en voor relatief weinig mensen, gaat het Nederlandse voetbal niet het onderscheidend vermogen bieden dat nodig is om vanuit een kleinere pool potentiele talenten meer rendement te halen.   

“Ik ben rechtsback en wil mijzelf ontwikkelen op tactisch gebied” Deze vraag zullen een aantal talenten zich best stellen. Gewoonweg omdat ze interesse hebben, beter willen worden of de top willen bereiken.  Deze talenten hebben alleen niet de mogelijkheid om aan de informatie te komen, omdat ze niet zijn gevangen door de scouts van de betaald voetbalorganisaties, waardoor een topbegeleiding ontbreekt.

"Hoe moet ik een bal aannemen, hoe kan ik mijn traptechniek verbeteren of hoe voer ik een goede passeerbeweging uit?" Vragen waar je op you tube antwoord op kunt krijgen, maar waarvan de vraag is of deze informatie up to date is en of de technieken die worden uitgelegd ook daadwerkelijk de juiste zijn?.

Met één zoekopdracht moet iedere voetballer, coach, vader of trainer, alles te weten kunnen komen over wat er per positie, per situatie, per spelsysteem, per technische handeling aan mogelijkheden is. Dit kan met beelden en videoanalyses die gemaakt zijn van hun helden, de topvoetballers van nu. Hetzelfde geldt voor technische onderwerpen. Nederland telt niet voldoende talenten omdat we onvoldoende talenten de mogelijkheid bieden zichzelf te ontwikkelen. De nieuwe generatie zoekt alles op via digitale kanalen, wil dit doen wanneer hen dit het beste uitkomt en zou zich veel beter kunnen ontwikkelen als informatie beter beschikbaar zou zijn.

Hopelijk gaat de KNVB inspelen op deze kans, die ons een concurrentievoordeel kan bieden. Afgaande op de manier van leven van de nieuwe generatie Z, Onze winnaars van morgen, zou een dergelijke manier van informatievoorziening aan moeten slaan. Vraag maar eens aan een voetballende tiener wie “Touzani” is.

KNVB, ga alle mogelijkheden die er zijn om tactische, maar ook technische voetbalzaken op een interactieve en moderne manier over te brengen benutten! Alleen onze zuiderburen kunnen meeprofiteren als er Nederlands commentaar bij wordt gegeven…..

Door traditionele oefeningen te koppelen aan spraakmakende voorbeelden worden spelers tactisch veel beter en wordt het voetbal interessanter. Maak het voetbal tactische en voetbaltechnische aspect voor alle voetballers toegankelijk en je zult zien dat Nederland meer talenten voort gaat brengen. Want er is geen Spanjaard, Italiaan, Duitser of Engelsman die ’s avonds om 23:00uur aan het trainen is met zijn Iphone….


Bezoekadres

Stevensweg 48.
3319 AK Dordrecht

Tel: + 31 (85) 0435850

E-mail